do kasy suma: 0,00 zł

Czy woda ma wpływ na smak kawy i herbaty?

Czy woda ma wpływ na smak kawy i herbaty?

Wielu ludzi poranek rozpoczyna od filiżanki kawy. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że na jej smak wpływ ma nie tylko jakość ziaren. Równie ważnym czynnikiem podczas jej parzenia jest jakość wody, którą się do tego procesu wykorzystuje. W związku z tym należy sobie zadać pytanie, jaka woda na kawę będzie najlepsza?

Woda a smak kawy

Choć niektórzy upierają się, że nie czują różnicy między wodą kranową a filtrowaną, to ona istnieje. Jeśli nie w jej smaku — chociaż w nim oczywiście też — to na pewno przede wszystkim we właściwościach. Jedną z nich, zwłaszcza w przypadku tej kranowej, jest zawartość kamienia. Ma to wpływ nie tylko na smak, ale także na stan urządzeń, w których używana jest woda – między innymi w czajnikach i ekspresach kawowych. Zwłaszcza te drugie są podatne na szkodliwe działanie kamienia, a niefiltrowana woda często doprowadza do ich zakamienienia i zapchania. Za to na dnie czajników tworzy się osad kamienny, który odrywając się od jego powierzchni, tworzy nieestetyczną i niekorzystną dla zdrowia zawiesinę w herbacie i kawie. Zatem zależność – jakość wody a smak kawy czy herbaty – jest całkiem spora.

Najlepsza woda do parzenia kawy

Kolejną wartą uwagi właściwością wody jest jej odczyn pH – ma on duży wpływ na smak kawy. Zalecany odczyn waha się od 6,5 do 7, czyli taki jak tej filtrowanej. Aby jakość wody, za pomocą której parzymy kawę, nie wpływała negatywnie na jej smak, a nawet go polepszała, warto stosować filtry oczyszczające. Sprawiają one nie tylko, że tak zwana „kranówka” jest zdatna do picia, ale także pozbawiona szkodliwych zanieczyszczeń. W zależności od modelu filtra i jego właściwości może on uwalniać wodę od chloru, który wpływa negatywnie na jej smak i zapach, a także metali ciężkich czy lotnych związków organicznych.

Jak woda wpływa na smak kawy

To, jakiej używamy wody do parzenia kawy, ma wpływ na jej jakość i smak. Ta przefiltrowana, wolna od zanieczyszczeń o rekomendowanym przez baristów odczynie pH – od 6,5 do 7 – sprawi, że ten energetyzujący napój będzie smakował niczym ten z kawiarni. Za to woda o niższym odczynie pH doda kawie specyficznego gorzkiego smaku, co niekoniecznie może trafić we wszystkie gusta.

Jakość i smak — czyli jaka woda na kawę

W uzyskaniu odpowiedniej, czyli oczyszczonej i przefiltrowanej wody o odpowiednim odczynie pH, doraźnie pomóc mogą nasze karafki filtrujące. Są wyposażone we wkład, który nie tylko dba o pH wody i odkamienia ją, ale także oczyszcza z zanieczyszczeń, mogących się w niej znaleźć, między innymi z pestycydów, bakterii i mikroplastiku. Bardziej długoterminowym rozwiązaniem będą filtry z montażem na kran. Oczyszczają one wodę wodociągową, ale także tę pochodzącą z innych źródeł, bezpośrednio bez konieczności przelewania jej do innego naczynia z filtrem. Jest to znacznie wygodniejsza alternatywa — dostarcza oczyszczoną wodę, gotową do spożycia i przyrządzania napojów, szybciej, a okres użytkowania tego typu filtrów jest dłuższy. Dodatkowo przefiltrowana w ten sposób woda wolna jest od zapachu chloru i innych zanieczyszczeń, które zalegają w rurach.

Dobra woda niezbędna jest zatem nie tylko do nawodnienia, ale także do przygotowywania ulubionych napojów. A urządzenia ją uzdatniające są na wyciągnięcie ręki.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl